Asigurari auto CASCO
Asigurari Online
Asigurari de viata
Asigurari persoane
Asigurari auto RCA
Asigurari auto CASCO
Asigurari raspunderi civile
Asigurari imobile, locuinte, terenuri
Home > News > Creste sau scade pretul asigurarilor CASCO si RCA in 2011?

Creste sau scade pretul asigurarilor CASCO si RCA in 2011?

In mass-media este preconizata o scumpire a pretului RCA cu 50% incepand din ianuarie 2011. Insa companiile de asigurari sustin ca RCA-ul ar putea creste cu maxim 5-10%, dar cel mai probabil va ramane la fel sau va scadea. In acelasi timp, pretul asigurarilor CASCO s-ar putea ieftini incepand din 2011.

Ce spun marii asiguratori.

Chiar daca in mass-media a fost vehiculata ideea maririi pretului RCA cu 50%, asiguratorii sunt mai rezervati in a face pronosticuri. Multi dintre ei cred ca marirea pretului RCA-ului e inevitabila, insa aceasta nu va creste mai mult de 5-10%. Altii cred ca preturile vor scadea datorita competitiei acerbe de pe piata asigurarilor. Asiguratorii au de fapt motive intemeiate sa-si doreasca cresterea primelor, insa stirile care prezic cresteri semnificative ale pretului RCA-ului sunt de obicei mult exagerate.

“Cifrele la 9 luni din acest an privind activitatea de asigurari obligatorii RCA arata faptul ca prima medie subscrisa pe contract a fost cu doar 5% mai mare decat in perioada similara a anului anterior, crestere care a fost erodata de inflatie. Aceasta este practic cresterea medie resimtita de asigurati, chiar daca scumpirile vehiculate la sfarsitul anului trecut faceau referire la valori mult mai mari.” Angela Toncescu, presedintele CSA.

Pretul asigurarilor CASCO, pe de alta parte, s-ar putea micsora in 2011 datorita scaderii numarului de persoane care au incheiat asigurari in 2010. Companiile de asigurari vor dori sa fidelizeze si sa atraga cat mai multi clienti, asa ca reducerea tarifelor poate fi o strategie demna de luat in considerare. Cu toate acestea, reducerea de pret nu poate fi semnificativa fara ca asiguratorii sa intre in pierderi.

De ce ar creste pretul RCA in 2011?

Pretul mediu al RCA-ului in Romania este de 110 euro, unul din cele mai mici din Europa. Asiguratorii sustin ca aceasta valoare este prea mica si nu le acopera costurile, iar pretul RCA-ului trebuie sa se alinieze la preturile europene. In plus, in fiecare an pretul RCA-ului creste pentru a putea acoperi atat costul inflatiei, cat si cresterile preturilor service-ului auto.

In stabilirea noului pret RCA, asiguratorii trebuie sa ia in calcul si despagubirile de anul trecut (mult mai mari decat in anii precedenti), rata de dauna in crestere si cresterea limitei de despagubiri. In 2011, limita de despagubire va creste de la 500.000 de euro la 750.000 pentru pagube materiale si de la 2.500.000 euro la 3.500.000 pentru vatamari corporale si deces.

In ceea ce priveste daunalitatea, pe langa faptul ca a crescut in ultimul an, se preconizeaza ca va continua sa creasca si in anii urmatori. Iar RCA-ul va continua sa creasca atata vreme cat rata de dauna ramane la cote ridicate.

In concluzie.

Pretul RCA-ului va creste, insa deocamdata nimeni nu stie procentul exact. Chiar daca sumele vor diferi de la o companie la alta, procentul minim va fi cel mai probabil 5%; in plus, procentul vehiculat de presa, de 50%, nu este confirmat nici de companiile de asigurare, nici de CSA. Mai mult, unele companii iau in considerare scaderea RCA-ului, in functie de tipul de masina si de categoria sociala din care fac parte asiguratii – pensionarii, bugetarii si parintii pot beneficia de reduceri substantiale. Pe de alta parte, asiguratorii preconizeaza ca primele de asigurari CASCO vor ramane la nivelul anului 2010, sau chiar vor scadea.

Surse:

UNSAR Wall-Street avocatnet.ro asigura-ma.ro stirileprotv.roUn comentariu la Creste sau scade pretul asigurarilor CASCO si RCA in 2011?

  1. Stefan Albescu spune:

    Mi se pare normal ca preturile asigurarilor sa creasca in fiecare an. La urma urmei, trebuie sa tina cont de rata inflatiei, si chiar daca toate companiile de asigurari vor avea la un moment dat promotii pentru anumite categorii de clienti, preturile pentru marea majoritate nu pot scadea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>